Akademik Getat

Su-i Mizacı Nasıl Önleriz?

Su-i Mizacı Nasıl Önleriz?

Sıcak ve yaş mizaç belirtisi gösterenler, dem/kan hıltı galebesi olanlarla benzer özellikler taşırlar. Çünkü dem hıltının mizacı da sıcak ve yaştır. Aynı şekilde mizacı soğuk ve yaş olanlar, balgam hıltı galebesi olanlarla benzer belirtiler gösterirler. Soğuk ve kuru mizaçtakiler sevda hıltı galebesi olanlarla, sıcak ve kuru mizaçtakiler ise safra hıltı galebesi olanlarla benzer özellikler gösterirler.

Dolayısıyla içecek ve yiyeceklerde aşırıya kaçmak, orantılı olarak vücutta hıltların artışına neden olmakta, kişide o hıltın mizaç özelliklerinin galebesine yol açmaktadır. Sözgelimi sıcak mizaçlı gıdaları aşırı tüketmek -acı yiyecekler, kızartmalar- safra hıltını artırdığı gibi vücutta sıcaklık ve kuruluğu da artırmaktadır. Serinletici ve sulu yiyeceklerin tüketiminde aşırıya gitmek -süt ürünleri, bazı meyveler- balgam hıltını artırdığı gibi vücutta soğukluk ve yaş niteliklerini de artırır. Kalmış yiyecekler, konserveler, soslar, kurutulmuş etler, ekşi yiyecekler ve fast food gibi yemeklerde aşırıya gitmek vücutta sevda hıltını artırdığı gibi soğukluk ve kuruluğu da artırır. Kırmızı et, ekmek, pirinç, yağlı yemekler ve tatlı yiyecekler, dem hıltını artırdığı gibi vücutta sıcaklık ve yaşlığı da artırır. Böyle bir durumda kişinin su-i mizaç olduğunu söyleyebiliriz. Şöyle ki bir gün vücudunda aşırı hararet hissederken bir gün uykulu olabilir. Bazen cildi kuru olurken, burun içinde kuruluk görülürken, bazı günlerde ise vücudunda ağırlık hissedebilir. Bazen kötü düşüncelere dalabilir ya da uyku sorunu yaşayabilir.

İlk etapta bu sorunlar su-i mizaçla ilişkilendirilir. Şöyle ki bir ya da birden fazla nitelik -sıcaklık, soğukluk, kuruluk ve yaşlık- vücutta artış göstermiştir. Söz konusu artışla beraber dört hılttan -balgam, sevda, safra ve dem- birinde de artış görülebilir. Vücutta herhangi bir hılt normalden fazla artış gösterirse “maddi su-i mizaç” olarak adlandırılır. Bu durumda, vücutta artmaması gereken bir madde artmış demektir. Bu tip su-i mizaçlarda bedende ağırlık ve tembellik hissedilir, özellikle de dem ya da balgam hıltı artanlarda bu durum gözlemlenir.

Bu durum daha çok boşaltım sorunu yaşayanlarda -kabızlığı olanlar, adet düzensizliği olanlarda, terleme problemi olanlarda ya da idrarını tutanlarda- gözlemlenir ve akabinde vücutta atık madde ve hılt birikimi meydana gelir.

Açıkça görüldüğü gibi sebebin ortadan kalkması için öncelikle boşaltım sorunu giderilmelidir. Bu durumun önlenmesinde başlıca beslenme ve yaşam tarzı düzeltilmeli ve ayrıca asıl mizacınıza zararı olan şeyleri tüketmekten kaçınılmalısınız.

Bu içeriğe emojiyle tepki ver!
Beğendim
2
Beğendim
Vay canına!
1
Vay canına!
Bravo
0
Bravo
Şaşırtıcı
0
Şaşırtıcı
Düşündürücü
0
Düşündürücü
Beğenmedim
0
Beğenmedim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir