Köşe Yazıları, Genel Getat

Udi Hindinin Mizacı ve Kullanım Alanları

Udi Hindinin Mizacı ve Kullanım Alanları

Kokulu bir madde olan ud aromaterapide oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.  Udun farklı çeşitleri vardır ve her birinin kendine has mizacı ve özelliği vardır. En iyi çeşidi ise udi hindidir. Udun kullanımı Hindistan ve birçok ülkede yaygındır. Genelde tütsü şeklinde kullanılmaktadır. Ancak orijinal olması halinde udun sayısız faydası bulunmaktadır. Orijinal ud, ilaç olarak da kullanılabilir.

Udi hindi Hindistan’da bulunan ve lekri, dali veya eker olarak bilinen ağacın gövde ve dallarından elde edilir.

İyi bir udun özellikleri nelerdir?

  • Sert yağlı ve tatlı olmalıdır.
  • Ateşe tutulduğunda başından sonuna kadar kokusu aynı kalmalı ve değişmemelidir. Sonuna doğru tamamen yanınca dahi kötü koku olmamalıdır.
  • İyi bir ud suya atıldığında dibe çökmeli ve su yüzeyinde asılı kalmamalıdır.
  • Bir kumaşa sürüldüğünde kokusu kolayca uçmamalıdır.

Udun Mizacı ve Özellikleri

Udi hindinin mizacı sıcak ve kurudur.

Mutluluk vericidir, kalp, beyin, mide ve karaciğeri güçlendirmede yardımcıdır. Bazı mide güçlendirici ilaçlarda udi hindi kullanılmaktadır.
Udi hindi buhuru yapmak beyindeki fazla nemi ve rutubeti giderir. Aynı zamanda kepeği gidermek ve kalbi güçlendirmek için de udi hindi buhuru oldukça etkilidir. Udi hindi çiğnemek ağzın güzel kokmasını sağlar, diş ve dişeti sağlığını korur.

Geleneksel tıpta udi hindi tıkanıklıkları açan bir madde olarak bilinirdi ve sinirleri güçlendirmek, vücut gazı ve sindirim gazını gidermek için bu ud kullanılırdı. Ayrıca ud, karaciğeri ve rahmi güçlendirir.

Ud, gut (eski dilde nikris) gibi eklem hastalıklarının tedavisinde yardımcı rol oynar. İshal ve bulantı gibi sindirim sorunlarında ud kullanılması önerilir. Yenilebilen ud türü solunum rahatsızlıklarında iyileştirici özelliğe sahiptir ancak yakılabilen udlar astım gibi solunum yolu rahatsızlıklarının belirtilerini arttırabilir.
Geleneksel tıp kaynaklarında, geçmişte hamile kadınların udun kullanmasının faydalı olduğu belirtilmiştir.

Kullanım Şekli:

  • Yenilerek ve kaynatılarak tüketilir.
  • Ud tütsüsü, en yaygın olan kullanım şeklidir.
  • Bazı hastalık ve şikayetlerin azalması için bu faydalı bitkinin çiğnenmesi etkilidir.
  • Bazı karışım ilaçlarda bu bitki kullanılmaktadır.
  • Udun eşsiz özelliklerinin ve yan etkilerinin bilinmesi ve nasıl kullanılması gerektiği (ağız yoluyla veya tütsülenerek) hakkında kesin sonuçlar elde etmek için araştırmalar yapılmalıdır.
Bu içeriğe emojiyle tepki ver!
Beğendim
9
Beğendim
Vay canına!
4
Vay canına!
Bravo
0
Bravo
Şaşırtıcı
0
Şaşırtıcı
Düşündürücü
1
Düşündürücü
Beğenmedim
0
Beğenmedim
author-avatar

Dr. Elham Parsa

Dr. Elham Parsa, tıp fakültesini başarıyla tamamladıktan sonra İran’ın ileri gelen üniversitesinde “Geleneksel Tıp” alanında uzmanlık eğitimine devam etti. Geleneksel tıp uzmanlığının ardından üniversitede öğretim görevlisi ve araştırma ile meşgul oldu. Geleneksel Tıp alanında, yıllarca hekimlik görevini icra etti ve çeşitli makaleler yazdı. el-Kânûn fi’t-Tıbb’a Göre Geleneksel Tıp Tedavileri yazara ait kitaplar arasındadır. Kendisi Tahran İslâmî Azad Tıp Bilimleri Üniversitesi Bilim Kurulu Üyesi olmasının yanında İran Obeziteyi Önleme Derneği Üyesi ve Uluslarası Obezite Araştırmaları Derneği üyesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir