Röportajlar

Rahat Uyku Herkes için Mümkün

Rahat Uyku Herkes için Mümkün

İran tıbbı uzmanı Dr. Elham Parsa, iyi bir uyku için ağır ve baharatlı yiyecekler yememek gerektiğine dikkat çekiyor ve şunları belirtiyor: Daha iyi uyumak için, geceleri şakaklara, burnun içine ve başın ön kısmına menekşe yağı, tatlı badem yağı ve kabak yağı ile masaj yaparak uygulayınız.

Dr. Elham Parsa Behdasht News muhabiri ile yaptığı röportajda; geleneksel tıbba göre daha iyi bir hayat sürmek için 6 önemli faktöre uyulması gerektiğini ve uykunun da bunlardan birisi olduğunu belirtir. Yani uyku ve uyanıklığın süresi bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında önemli bir faktörken bununla birlikte uyku hijyeni de çok önemlidir. Örneğin; geleneksel tıp uzmanlarına göre, koronadan korunmada etkili olan en önemli etkenlerden birisi de kaliteli uykudur.

    Mizaçlara göre uyku süresi ne kadar olmalıdır?

     Dr. Parsa: Eğer birey kaliteli bir uyku uyursa; vücut dış dünyadan gelen uyaranların etkisi altında kalmaz ve vücudun doğal sıcaklığı (hararet-i garize) tamamıyla iç organlara yönelir ve dolayısıyla sindirim sistemi de bu aşamada oldukça iyi çalışmaya başlar. Geleneksel tıp açısından sindirim çok önemli olduğundan, sonuç olarak kişinin iyi bir uyku çekmesi gerekir.

    İranlı doktor şunları ekleyerek devam eder: Her mizaç için uyku süreleri açıklanmıştır. Buna göre;

  • Soğuk ve ıslak mizaca sahip olanlar ya da vücut ve başlarında biraz ıslaklık olan kişiler daha derin ve daha uzun süre uyurlar. Bu insanların maksimum uyku süresi 10 saattir.
  • Vücudu veya beyni sıcak ve kuru mizaca sahip olan kişilerin uykuları hafif ve kısadır. Bu kişilerin en az 6 saat uyuması gerekir.
  • Soğuk ve kuru bir mizaca sahip kişilerin uykuları düzensiz, çok kâbus gören ve uyumadan önce çok fazla düşünen insanlardır. Bu gruptaki kişilerin tedavi olması gerekir.

Rahat Uyku Herkes için Mümkün

    Dr. Parsa: Geleneksel tıbba göre güneş battıktan bir iki saat sonra uyumak ve güneşin doğuşuyla da uyanmak gerekir. Yani gece 23.00 veya sonrasındaki geç saatlere kadar uyanık kalmamak gerekir.

    İslam Azad Üniversitesi Öğretim Üyesi şöyle devam eder: Gecenin erken saatlerinden itibaren vücudumuza ertesi sabah neşe ve enerji verecek ve kaslarımızı gevşetecek maddeler salgılanır. Bu uyku süresini ne kadar geciktirirsek, bu maddeler o kadar az salgılanacaktır. Öte yandan çocuğunuzun boyunun uzamasını istiyorsanız, uyku saatini büyüme hormonunu olumsuz etkilemeyecek şekilde ayarlayın.

Kaliteli ve iyi bir gece uykusu için akşam yemeği yemeli miyiz yoksa yememeli miyiz?

    Dr. Parsa, akşam yemeği yemenin uyku kalitesi üzerindeki etkisi hakkında şunları söylüyor: Bir kişinin daha iyi uyuması için akşam yemeği yememesi gerektiğini söylemek doğru değildir. Akşam hafif bir öğün tercih edilmeli ve öte yandan yemek ile uyku arasındaki süre de oldukça önemlidir. Yani yemek ile uyku arasında en az iki veya üç saat fark olması gereklidir.

    Dr. Parsa: İyi bir uyku için ağır ve baharatlı yiyecekler yememek gerekir. Balkabağı ve pancar çorbası gibi hafif çorbalar, badem muhallebisi ve sütlaç gibi mizaç bakımından ıslak yiyecekler akşam yemeği için iyi besinlerdir. Ayrıca akşam yemeklerinde gaz ve şişkinliğe sebep olan kuru baklagillerinde tüketilmemesi gerekir.

Ayrıca uyku ortamı da uyku kalitesinde oldukça etkilidir. Çok fazla ışık olan bir yerde uyumak derin uyumayı engeller. Bu nedenle uykunun derin olması ve sabah uyandığımızda canlı ve enerjik olmak için, uyunacak odanın ışığı çok az olmalıdır.

     Uyurken vücudun bu birkaç bölgesini özellikle örtün.

İran Geleneksel Tıp Bilimsel Derneği Üyesi, uyku yerinin önemi hakkında şunları söylüyor: Kişinin uyuyacağı yer de çok önemlidir ve yatacağı yer çok sert veya çok yumuşak olmamalıdır. Yatağın sert veya nemli olması kas ve kemiklerde hasara neden olur.

Ayrıca uyurken kullanılacak örtü de mizaçlara göre açıklanmıştır. Buna göre;

  • Sıcak mizaçlı kişiler yaz aylarında, pamuklu ve keten nevresimler kullanmalıdır.
  • Soğuk mizaçlı kişiler kış aylarında, vücudu soğuktan koruyacak ve üşümeye engel olacak yün yorganlar kullanması gerekir.

Uyumadan önce heyecan ve aksiyonlu filmler izlemeyin ve öfkelenmenize sebep olacak konularla da ilgilenmeyin. Derin ve kaliteli bir uyku için, uyunacak odanın temiz olması ve haşarat ve böceklerin olmaması da önemlidir.

Geleneksel tıpta uyurken baş, boğaz, ayak tabanları ve karnın kapatılması şiddetle tavsiye edilir. Buna klima önünde uyuyan kişilerin ve kış aylarında geniz akıntısı olanların özellikle dikkat etmesi vurgulanmıştır.

Geleneksel tıbba göre en iyi uyuma şekli nedir?

     Dr. Parsa yatak odasında banyo olmasının nem ve eklem sorunlarına yol açtığı için zararları olduğunu belirtiyor ve şunları ekliyor: Uyuma şeklini de dikkat almak gerekir. Geleneksel tıbba göre sırtüstü yatmamalısınız çünkü sırtüstü uyumak sinüs salgılarının yerinde kalmasına ve sertleşmesine neden olarak çeşitli hastalıklara ve kronik sinüzite neden olur.

    İslam Azad Üniversitesi öğretim üyesi şöyle devam ediyor: Yüzüstü uyumak da iyi değildir çünkü yüzdeki kan akışını azaltır ve yüzde kırışıklara ve erken yaşlanmaya neden olur. Bu nedenle uyumanın en iyi yolu, kişinin yan yatarak, ayaklarının altına ve başının altına uygun bir yastık koyarak başı, boynu ve omurgasını hizalamasıdır.

Rahat Uyku Herkes için Mümkün

Gündüz uykusu hiç önerilmez. Bu bölgeye masaj yapmak rahat uyumanızı sağlar.

    Dr. Parsa: Ne yazık ki, gündüz uykusu insanlar arasında oldukça yaygındır ve insanlar genellikle işten eve döndüklerinde uyurlar. Geleneksel tıpta gündüz uykusu yasaktır ve sadece bazı kişilerin kısa bir şekerleme yapmasına izin verilmiştir. Mesela sıcak ve kuru bir mizacı olan kişiler yaz günlerinde yarım saat kestirebilir. Ancak diğer mizaçlar için gündüz uykusu önerilmez.

Geleneksel tıp açısından gündüz uykusu tavsiye edilmez. Çünkü gündüz uykusu geniz akıntısının artmasına, beynin zayıflamasına, cilt renginin bozulmasına ve bazen kaygı ve endişeye neden olur. Bu nedenle insanlara kendilerini gündüz uykusuna alıştırmamalarını tavsiye ediyoruz.

    Dr. Parsa: İnsanların daha iyi uyuyabilmeleri için yatmadan önce şakaklara, burun içlerine ve başın ön kısmına menekşe yağı, tatlı badem yağı ve kabak yağı ile masaj yaparak uygulamalarını tavsiye ediyoruz. Genel olarak vücuda masaj yapmak ve baş bölgesini okşamak iyi bir uyku için çok etkilidir.

İran Geleneksel Tıp Bilimsel Derneği Üyesi Behdasht News muhabirine şu açıklamalarda bulunuyor: Rahat bir uyku için yatmadan önce ılık suyla duş almanız önerilir. Ayrıca insanlar rahat bir uyku için elma suyu ve marul suyu kullanabilirler. İkindi vaktinde sirkengebin ile marul yemek de gece uykusuna yardımcı olur.

Kaynak: Behdasht News

Bu içeriğe emojiyle tepki ver!
Beğendim
2
Beğendim
Vay canına!
0
Vay canına!
Bravo
3
Bravo
Şaşırtıcı
1
Şaşırtıcı
Düşündürücü
0
Düşündürücü
Beğenmedim
0
Beğenmedim
author-avatar

Dr. Elham Parsa

Dr. Elham Parsa, tıp fakültesini başarıyla tamamladıktan sonra İran’ın ileri gelen üniversitesinde “Geleneksel Tıp” alanında uzmanlık eğitimine devam etti. Geleneksel tıp uzmanlığının ardından üniversitede öğretim görevlisi ve araştırma ile meşgul oldu. Geleneksel Tıp alanında, yıllarca hekimlik görevini icra etti ve çeşitli makaleler yazdı. el-Kânûn fi’t-Tıbb’a Göre Geleneksel Tıp Tedavileri yazara ait kitaplar arasındadır. Kendisi Tahran İslâmî Azad Tıp Bilimleri Üniversitesi Bilim Kurulu Üyesi olmasının yanında İran Obeziteyi Önleme Derneği Üyesi ve Uluslarası Obezite Araştırmaları Derneği üyesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir