Akademik Getat

Yemekten Sonra Tatlı ve İçecek Krizi mi Tutuyor?

Yemekten Sonra Tatlı ve İçecek Krizi mi Tutuyor?

Yanlış alışkanlık olması bir yana yemekle beraber içecek isteğinin nedeni mide ya da karaciğer hazmının zayıf olmasıdır. Her iki zayıflık da sebep olabilir. Yemekten sonra tatlı isteği de aynı sebebe dayanır.

Tatlı yiyecekler karaciğer hazmını takviye ettiği için hazma yardımcı olur. Diğer yandan içecekler gazlı olmalarından ötürü midenin çıkışını daha erken açarak, mide hazmı zayıf olan kişilerde yemek midede uzun süre kaldığı için, yiyeceklerin mideden çıkmasına neden olur.

Mide ve karaciğer zayıflığı tek başına tehlike oluşturmaz. Ultrason ve tetkiklerde de anormallik görünmez. Ama sonuç itibariyle hazım zayıflığı kaliteli kan üretiminde problem oluşturarak bedende çeşitli hastalıklara sebep olur.

Sindirim sisteminin çeşitli hastalıklarla olan yakın ilişkisi -kolesterol, trigliserit, diyabet, eklem hastalıkları, obezite, kanser çeşitleri vs.- Modern tıpta dahi ispatlanmıştır.

Mide ve karaciğer hazmının zayıflığının birtakım belirtileri vardır. Geleneksel Tıp uzmanı tarafından teşhis edilebilir.

Mide ve karaciğer hazmının zayıflığının, kolaylıkla tavsiye ve önlemlerle, gerekirse Geleneksel Tıp ilaçlarıyla tedavisi sağlanabilir.

Yemekle beraber içecek tüketilmesi ve yemekten sonra midesi soğuk ve yaş olanların tatlı tüketmesi, kısa süreliğine de olsa hazım noktasında yardımcı olsa da ancak ilerleyen süreçlerde şiddetli hazımsızlığa neden olacaktır.

Yemekten sonra tatlı ve içecek krizi tutanların, tedavi için Geleneksel Tıp uzmanına başvurmanın yanı sıra az miktarda kabz (tutucu, pekleştirici) özelliği olan doğal tatlılardan biraz tüketebilirler. Bu doğal tatlılara; yetişmemiş yaş hurma (sarı renkte), sıvı kısmından ayrılmış ayva reçeli ya da tuzlu gülsuyu (ayva reçeli meyvelerini az miktarda gülsuyuna batırın) örnek verilebilir.

Ek olarak:

Sindirim sistemi rahatsızlıklarının diğer hastalıklarla olan ilişkisi çok ciddi bir konudur. İran tıbbında, İbn Sina bu konuyu önemle vurgulamıştır. Şöyle ki sindirim sisteminde görülen herhangi bir rahatsızlık -su-i mizaç çeşitleri örnek verilebilir- vücudun diğer sistemlerinde hastalığa neden olur.

Sindirime dayalı su-i mizaçların belirtilerini sıralarsak: gaz problemi, ağrı, yanma, ekşime ya da reflü, kabızlık, geğirme, ağızda kötü tat hissi, ağırlık hissi, susama, doluluk hissi, sürekli duyulan tokluk ya da açlık hissi ve bulantı örnek getirilebilir.

Sindirime dayalı su-i mizacınız varsa Geleneksel tıp uzmanına başvurarak tedavi olabilir ve diğer hastalıklara yakalanmanızı önleyebilirsiniz.

author-avatar

Fatemeh Nejatbakhsh

Dr. Fatemeh Nejatbakhsh (Fatime Necatbahş), İran tıbbı uzmanıdır. Tahran Üniversitesinden mezun olmuştur. Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi Geleneksel Tıp Fakültesi bilim kurulu üyesidir. Necatbahş, Tahran'da Ahmediye Getat kliniğinde faaliyet göstermektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir