Akademik Getat

Ekmeğin Sindirime Etkisi

Ekmeğin Sindirime Etkisi

Buğdayın en dış kısmına mineral ve vitamin bakımından da zengin olan “kepek” adı verilir. Kepek beslenme açısından elzemdir. Ancak kepekte insan sağlığını olumsuz etkileyen “fitik asit” de denilen bir kimyasal bulunur. Fitik asit vücutta sindirilmez ve vücuda alındığı gibi vücuttan dışarı atılır. Fitik asit vücutta demir, çinko ve kalsiyum gibi minerallerle birleşerek bunları vücuttan dışarı atar. Bu yüzden uzun süreli fitik asit alımı, demir eksikliği, kansızlık ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Kepekli ekmek yapım sürecinde fitik asidin ekmekten ayrılması gerekir. Şöyle ki ekmekte maya kullanılarak, yoğurma işleminden sonra hamur en az iki saat dinlendirilir ve bu süre zarfında maya, fitik asidi parçalar. Bu işlemlerden sonra fırınlama etabına geçilebilir.

İşin üzücü kısmı ise ekmek artık bu şekilde hazırlanmıyor. Günlük yaşantıda mide yanması, gaz problemi gibi sindirim sorunları sıkça yaşanır. Ekmek yediklerimizin büyük kısmını oluşturmasına rağmen sağlıksız unla sağlıksız biçimde pişiriliyor. Doğru yöntemle mayalanan ekmeği tüketen kişilerin -sağlıksız unla dahi pişirilse- sindirimi daha sağlıklı olduğu görülür.

Modern yaşamda evde ekmek yapımı pek mümkün gözükmüyor. Ancak mümkün mertebe doğru mayalanan yerlerden ekmek alınması tavsiye edilmektedir. Bazı fırınlarda ekmeğin üzerine sonradan kepek eklenebiliyor. Bu durumda ekmek sağlıklı olmadığı gibi kabızlık ve hazımsızlığa da neden olabilir. Ekmek tam buğday un ile hazırlanınca (kepeği ayrılmadan) sağlıklıdır.

Bu içeriğe emojiyle tepki ver!
Beğendim
0
Beğendim
Vay canına!
0
Vay canına!
Bravo
1
Bravo
Şaşırtıcı
0
Şaşırtıcı
Düşündürücü
1
Düşündürücü
Beğenmedim
0
Beğenmedim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir