Akademik Getat

Sonbaharda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sonbaharda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle sonbahar rüzgarına karşı kendinizi koruyun. Sonbahar rüzgârı, ağaç yapraklarını döktüğü gibi insandan sağlığını da alabilir. Sonbaharda havalar soğumaya başlayınca, yaz havasına alışkın olan ve yazlık giyinen kişiler sonbahar rüzgarına maruz kalınca soğuk algınlığı, sinüzit, solunum yolları enfeksiyonu vb. hastalıklara yakalanabilmektedirler.

Sonbaharda havalar gün ortasında sıcak, günün ilk ve son saatlerinde ise serin olur. Bu yüzden giyim kuşamınız konusunda daha dikkatli olun ve yanınızda daima kalın bir kıyafet bulundurun. Sonbaharın mizacı soğuk ve kuru olduğu için soğukluk ve kuruluğu fazla olan gıdalardan -sevda hıltını artıran gıdalar- kaçının. Bu gıdalara; dondurulmuş gıdalar, konserveler, kalmış yemekler, fastfood, turşu, sirkeli gıdalar, mercimek, patlıcan, lahana, mantar, domates, ekşi meyveler, soğuk su, buzlu su ve süt ürünleri örnek gösterilebilir. Yaz mevsiminin aksine daha çok tabiatı sıcağa yakın gıdalar tüketilmesi tavsiye olunur. Kısaca kan yapıcı olarak da tanımlanabilecek bu gıdaların soğuk havayı telafi etmesi açısından daha sık tüketilmesi tavsiye olunur.

Tüketilmesi tavsiye olunan bu gıdalar şöyledir:

Kırmızı et, hafif tuzlu ve baharatlı yemekler, abgoosht (güveçte etli nohut yemeği), koyun eti, deve eti, kuş etleri (bıldırcın vs.), tavuk yumurtası, bakliyat, ekmek ve besin değeri yüksek gıdalar, tadı tatlı olan yiyecekler özellikle de hurma ve üzüm pekmezi, muhallebiler (özellikle de bademli muhallebi), sütlaç, reçeller, taze ya da kurutulmuş tatlı meyvelerdir (kuru dut, kuru üzüm, incir vs.).

Bu içeriğe emojiyle tepki ver!
Beğendim
1
Beğendim
Vay canına!
0
Vay canına!
Bravo
0
Bravo
Şaşırtıcı
0
Şaşırtıcı
Düşündürücü
0
Düşündürücü
Beğenmedim
0
Beğenmedim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir