Akademik Getat

İran Tıbbına Göre İlkbaharda Sağlıklı Kalmanın Yolları

İran Tıbbına Göre İlkbaharda Sağlıklı Kalmanın Yolları

İlkbaharın tabiatı sıcak ve yaştır. İnsan, kış mevsiminde hareketsiz kaldığından, daha çok sıcak tabiatlı ve vücuda kuvvet veren yemekler tükettiğinden vücutta atık maddeler birikir, bu sebeple ilkbahar ile birlikte havalar ısınmaya başlayınca bu maddelerin vücuttan atılması gerekir. Egzersiz ise vücutta biriken maddelerin atılmasında en etkili ve en kolay yoldur. İlkbaharda, kış mevsiminden daha çok egzersiz yapılmalıdır.

Bu mevsimde şu soğuk şerbetleri tüketebilirsiniz: koruk şerbeti, ravent şerbeti, berberis şerbeti, limonata, sirkengebin, limonlu gülsuyu şerbeti, marul sirkengebin, nar şerbeti.

İlkbaharda ortaya çıkan en yaygın rahatsızlıklar; kurdeşen, alerji ve cilt kaşıntısıdır. Geleneksel Tıp bakış açısıyla yaklaştığımızda bazı bitki çayları bu rahatsızlıkları azaltmaya yardımcı olur. Bu bitki çayları şöyledir: nane, reyhan, gül, biberiye, kekik.

Ana öğünlerin yanında semizotu tüketmek, ilkbaharda görülen kaşıntı ve ağızda acı tat hissini tedavi etmeye yardımcı olur.

Semizotu suyu içmek, kaşıntıya ve mevsim alerjilerine iyi gelir.

Bu mevsimde düşük kalorili yüksek hacimli yemekler (bir diğer adıyla kalilü’l-gıda) tüketilmesi tavsiye olunur. Bu yemeklere soğuk ya da mutedil mizaçlı baklagiller (maş, mercimek) ve sebzelerle hazırlanan çorbalar, arpa çorbası, koruk suyu çorbası, demirhindi çorbası, kabak yemeği, yayla çorbası, ayran aşı, borani örnek verilebilir.

 

author-avatar

Mahdie Haji Monfared

Dr. Mahdie Haji Monfared (Mehdiye Hacı Münferid), İran tıbbı uzmanıdır. Şiraz Tıp Bilimleri Üniversitesinden mezun olmuştur. Dr. Monfared, Şiraz'da Hekim İmadüddin Şirazi Getat kliniğinde faaliyet göstermektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir