Akademik Getat

En Sağlıklı Ekmek Hangisidir?

En Sağlıklı Ekmek Hangisidir?

Buğdayın tabiatı sıcaktır. Yaşlık-kuruluk açısından mutedildir, tazesi ise yaştır. Geleneksel tıp kaynaklarında kesirü’l-gıda* ve şişmanlatıcı (müsemmen) olarak tanımlanır. Buğday kepeği hafifçe ayrılarak un haline getirilmedir. Buğdayın kepeğinden tam ayrılarak elde edilen beyaz un ile pişirilen ekmek, sağlığı olumsuz etkiler. Hamur hazırlanırken, hamura biraz tuz eklenip iyice kabarması beklenmelidir. Tuzsuz hamurun hazmı zordur, çok tuzlu ise çok sıcak özellikte olup susuzluğa ve mide kuruluğuna yol açar. Mayasız hamurla yapılan ekmeğin sindirimi zor olup tıkanıklık ve karın ağrısı yapar. Fazla mayalı ekmek ise midede ekşime yapar. Ekmek ne çok kalın ne çok ince olmalıdır, orta sıcaklıkta tandırda pişirilmelidir. Kabuksuz susam, rezene, kimyon, çörekotu ve haşhaş tohumu ekmeğin üzerine serpilmelidir ya da hamuruna katılmalıdır, bunlar katılmazsa ekmeğin hazmı zor olur.

En sağlıklı ekmek, çömlek tandırda pişen, günün ilk saatleri pişip günün son saatleri yenilen ekmektir. Ertesi gün ise kurumadığı takdirde rahatlıkla yenilebilir. Zira tandırdan taze çıkan sıcak tandır ekmeği, mideden geç ayrılarak çabuk doyurur ve susuzluk yapar. Tandırda kurutulan ekmeğe “katit” denilir, kuru özelliği nedeniyle hazmı zor olup sevda üretir. Sürekli kepeksiz ekmek (beyaz ekmek, lavaş vs.) tüketmek, karaciğer yağlanması ve böbrek taşı yapabilir, muslih/düzenleyicisi ise anason, rezene ve şekerdir. Arpa ekmeği soğuk ve kuru tabiatlıdır, zayıflatır ve gaz yapar, her gün yenilmesi önerilmez.

*Kesirü’l-gıda: Çok miktarda hılt oluşturan gıdalardır. Hazmedildiklerinde yüksek enerji açığa çıkar. Bu gıdalar bedenin yeniden yeme isteğini uzun süre giderirler.

Bu içeriğe emojiyle tepki ver!
Beğendim
0
Beğendim
Vay canına!
0
Vay canına!
Bravo
0
Bravo
Şaşırtıcı
0
Şaşırtıcı
Düşündürücü
0
Düşündürücü
Beğenmedim
0
Beğenmedim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir