Akademik Getat

Kabızlık Problemini Çözmek İçin Neler Yapmalıyız?

Kabızlık Problemini Çözmek İçin Neler Yapmalıyız?

Bir önceki akşam ne yediğinizi hatırlıyor musunuz? Öğlen ne yediğinize dikkat ettiniz mi?

Peki daha önceki akşam yemeğinde ne yediniz?

Ben bu soruları kabızlık şikayetiyle gelen tüm hastalarıma soruyorum ve aldığım yanıtlar da genel olarak pilav, tavuk, kuru köfte, ekmek ve makarna oluyor.

Siz bu sorunu yaşayan biri iseniz öğlen ve akşam yemeklerinizde mutlaka sebzenin yer alması gerekir. Bu sağlığınız için önemli bir şarttır.

Tabii bu sadece yeşillik yemek anlamına gelmiyor, bunun dışında sebze yemeklerinden de bahsediyoruz.

Yani öncelikle listenize kabak, ıspanak, bamya, yeşil fasulye, kereviz vs. yemeklerini dahil etmelisiniz. Bu yemeklerin pişmesine yakın da bir miktar demlenmiş safran eklemeyi de unutmamalısınız.

Diğeri şu ki makarna vb. yemekler yaptığınızda mutlaka yanında brokoli havuç kabak gibi ürünler bulundurmalısınız.

Eğer bir yolculuğa çıkarsanız mutlaka yanınızda zeytinyağı ve erik kurusu bulundurmaya özen göstermeli, isterseniz bir gece öncesinden erikleri ıslatabilirsiniz.

Çekirdeksiz tatlı üzüm, armut, elma, tatlı portakal ve suda bekletilmiş kuru incir, yaprak soğanı mücveri, sebzeli çorba çeşitleri ve ceviz içi gibi kuru yemişler kabızlığa iyi gelecek yiyecekler arasında yer alır.

Kısacası size bahsettiğim bu yiyecekler lifli besin grubuna ait gıdalarındandır ve bağırsakların temizlenmesi, hazımsızlık sorununun giderilmesi ve düzene oturması için en az bir yıl yorulmadan bu beslenme listesine uymalısınız.

Unutmayın sağlıklı bir yaşam düzeni hepimiz için şarttır.

Bu içeriğe emojiyle tepki ver!
Beğendim
2
Beğendim
Vay canına!
0
Vay canına!
Bravo
1
Bravo
Şaşırtıcı
0
Şaşırtıcı
Düşündürücü
0
Düşündürücü
Beğenmedim
0
Beğenmedim
author-avatar

Dr. Elham Parsa

Dr. Elham Parsa, tıp fakültesini başarıyla tamamladıktan sonra İran’ın ileri gelen üniversitesinde “Geleneksel Tıp” alanında uzmanlık eğitimine devam etti. Geleneksel tıp uzmanlığının ardından üniversitede öğretim görevlisi ve araştırma ile meşgul oldu. Geleneksel Tıp alanında, yıllarca hekimlik görevini icra etti ve çeşitli makaleler yazdı. el-Kânûn fi’t-Tıbb’a Göre Geleneksel Tıp Tedavileri yazara ait kitaplar arasındadır. Kendisi Tahran İslâmî Azad Tıp Bilimleri Üniversitesi Bilim Kurulu Üyesi olmasının yanında İran Obeziteyi Önleme Derneği Üyesi ve Uluslarası Obezite Araştırmaları Derneği üyesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir