Akademik Getat

Geleneksel Tıpta Yumurtanın Önemi

Geleneksel Tıpta Yumurtanın Önemi

Yumurta; vitamin, protein ve antioksidan bakımından zengindir. Yumurta, geleneksel tıp açısından önemli gıdalardan sayılır ve güçlendirici gıdalar arasında yer alır. Geleneksel İran Tıbbında yumurta ile pişirilen yemeklerin özellikleri de birbirinden fark eder.

Çiğ yumurta:
Beslenme açısından elverişli değildir. Bu açıdan şiş, apse gibi bölgesel tedavi gerektiren durumlarda kullanılır. Aşırı çiğ yumurta tüketilmesi böbrek taşına ve cilt lezyonlarına sebep olur.

Rafadan yumurta:
Galen rafadan yumurtanın pişirilme tarzını şöyle anlatır: Yumurtayı kaynar suya bırakıp yüze kadar sayın ya da yumurtayı soğuk suya bırakıp ocağa alın ve üç yüze kadar sayın. (Bu pişirme tarzı, kabuksuz yumurtalar içindir, kabuklu yumurtalar daha çok zaman alır.) Bir diğer pişirme tarzında da kabuksuz yumurta kaynar suda pişirilir (çılbır). Daha iyi bir yöntem de şöyle: yumurtalar bir kapta çırpılır, sonra yumurta kabı kaynar su olan tencereye alınır ve sürekli karıştırılır (Benmari usulü). Rafadan yumurtanın mizacı sıcağa yakın mutedildir. Sindirimi çabuktur, büyümeyi ve gelişimi hızlandırır. Yüz rengini güzelleştirir ve kalbi güçlendirir. Çok güçlü olmasından ötürü çocuklar için süte alternatif olarak görülür.

Haşlanmış Yumurta:
Hazmı zordur. Midesi zayıf olanlara önerilmez. Hazmı kolaylaştırması için mutlaka tuz, karabiber, sirke ve zeytinyağı ile tüketin.

Sahanda Yumurta:
Ağırdır. Mideden geç ayrılır. Baş ağrısına neden olabilir. Soğuk midelerde iyi sindirilmez ve kabızlık yapar.

Akıtma:
Yağ, yumurta, un ve bazen de bal ya da üzüm pekmezi ile hazırlanır. Bazen de soğan, sebze ve hurma da eklenir. Hazmı zordur. Zeytinyağı ile olursa daha rahat sindirilir. Cinsel isteği artırır, özellikle de havlıcan, tarçın vs. baharatlarla pişirilirse.

Çiğ yumurta salmonella riski taşıdığından pastörize yöntemleri tercih etmeye çalışın.

Aralarından en iyisi, kaynar suda yavaşça pişirilerek hazırlanan rafadan yumurtadır. Rafadan yumurtada, yumurtanın beyazı tamamen sertleşmeli ve sarısı ise biraz sert olmalıdır.

author-avatar

Dr. Elham Parsa

Dr. Elham Parsa, tıp fakültesini başarıyla tamamladıktan sonra İran’ın ileri gelen üniversitesinde “Geleneksel Tıp” alanında uzmanlık eğitimine devam etti. Geleneksel tıp uzmanlığının ardından üniversitede öğretim görevlisi ve araştırma ile meşgul oldu. Geleneksel Tıp alanında, yıllarca hekimlik görevini icra etti ve çeşitli makaleler yazdı. el-Kânûn fi’t-Tıbb’a Göre Geleneksel Tıp Tedavileri yazara ait kitaplar arasındadır. Kendisi Tahran İslâmî Azad Tıp Bilimleri Üniversitesi Bilim Kurulu Üyesi olmasının yanında İran Obeziteyi Önleme Derneği Üyesi ve Uluslarası Obezite Araştırmaları Derneği üyesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir