Akademik Getat

Abzen ile Tedavi Nedir?

Abzen ile Tedavi Nedir?

Abzen (yıkanma teknesi, küvet) eskiden sıkça kullanılan Geleneksel tıp tedavi metodudur. Abzen ile tedavinin iki ana amacı vardır. Birincisi bedenin rutubetinin artırılmasıdır. İkincisi ise bedenin iç kısmında ya da tüm vücutta veya belli bir organda bulunan atık maddenin vücuttan atılmasıdır.

Eskiden insanlar abzeni  ya kişisel banyolarında kurarlar ya da boyun kısmını geçecek kadar taş, bakır, ahşaptan yıkanma teknesi üretirlerdi. Bu abzen teknelerin içine saf su ya da kaynatılmış bitkisel sular eklenirdi. Hastalığa göre kullanılan bitki değişirdi. Abzen tekneleri bütün vücut için kullanılırdı. Aynı abzen, kuru şekilde de uygulanırdı. Günümüz muadili için jakuzi ya da sauna örnek verilebilir. Şu farkla ki jakuzide baş kısmı suyun dışında kalırken sauna ise tüm bedeni içine alır.

Abzen özel hastalıklar için belli organlara uygulanırdı. Organlara bölgesel olarak kolayca ilacı ulaştırabilmek için ağız yoluyla alınan ilaçların yanında abzen de kullanılırdı. Bu tedavinin etkili olduğu organlar daha çok rahim, prostat, böbrek, ayak ve eklem ağrılarıdır. Abzen tedavisi adı geçen organlar için uygulanabilir. Adet gecikmesi, aşırı kanamanın azaltılması, rahim miyomlarında görülen adet sorunun düzenlenmesi, doğumu kolaylaştırmak için abzen kullanılır. Böbrek taşı, bağırsak hastalıkları, prostat büyümesi için oldukça etkili olan abzen tedavisi uygulanabilir.

Belli organ için kullanılan abzenlerde tüm vücut abzen içinde olmaması gerekir. Abzen suyunun hedef organı örtecek kadar olması yeterlidir. Bahsedilen organlarda abzen suyu, göbek deliğine kadar gelebilir. Melisa ya da mercanköşk abzeninden amaç, bu bitkilerin kaynatılması, süzülmesi ve leğen, küvet ya da herhangi bir yıkanma teknesine boşaltılması, 10-15 dakika su sıcak olacak şekilde oturulmasıdır. Bu uygulama, hedef organda iyileşme sürecini hızlandırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir